Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-12-2019

Wandelen op het filosofische pad van de vrijheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Vrijheid, denken en wandelen gaan goed samen – zo is de wandelende filosoof een bekend fenomeen dat menig schrijver en collega-filosoof fascineert. Sinds 29 november is het mogelijk dit verband te ervaren in de hoofdstad, waar negen stoeptegels met daarop citaten van zeventiende-eeuwse filosofen zijn aangelegd, om zowel het wandelen als het vrije denken te stimuleren.

Mede dankzij de samenwerking tussen initiator Nanda van Bodegraven en het Humanisme Fonds Amsterdam (HFA) zijn sinds kort de straten van Amsterdam verrijkt met negen citaten van filosofen die hun eigen anders-denken daar vrij beleefden.
De stad zelf speelt bovendien een belangrijke rol in het project. Zo wordt het zeventiende-eeuwse Amsterdam vaak herinnert als een stad van, relatief beschouwd, meer tolerantie jegens verschillende culturen en religies waar mede de pers meer vrijheid kreeg dan elders. Dit resulteerden in een stroom van andersdenkenden die hun eigen minder vrije thuisbasis omwisselden. Op deze manier hoefden zij hun verschil met de omgeving niet te onderdrukken, maar konden het juist inzetten. 

Zo weerspiegelt de nu op de Westermarkt in steen gegrifte uitspraak van de Franse filosoof Descartes

‘Ik denk dus ik ben’

(met de toevoeging ‘Terwijl ik wilde menen dat alles onwaar is, besefte ik dat het noodzakelijk waar is dat ik, die dat dacht, iets ben’) het idee van het humanisme en rationalisme. Het bewijs voor het bestaan van het ‘ik’ ontstond zo vóór het bewijs van het bestaan van God, wat toentertijd uiteraard een omstreden gedachte was.

Een andere citaattegel die nu te bezichtigen valt, op de Damstraat, is afkomstig van de Britse empirist en vader van het liberalisme John Locke,

‘Elk mens heeft bezit in zijn eigen persoon. Daarop heeft niemand anders dan hijzelf enig recht’

Ook hij heeft gewoond en gewerkt in Amsterdam, waar hij twee traktaten onder de pseudoniem Dokter van der Linde heeft geschreven, om zo Engelse vervolgers te kunnen ontwijken.    

Om de wandelroute zo compleet mogelijk te maken zijn er ook gratis audiotours beschikbaar die de citaten begeleiden met meer informatie. Gedurende twee uur wordt zo de filosofie in de context van het Amsterdam uit de zeventiende-eeuw geplaatst. Er zijn overigens verschillende routes samengesteld die ieder een ander filosofisch verhaal met zich meedragen. Zo kunt u al wandelend het ontstaan van de vrijheid van Amsterdam ontdekken, of juist luisteren naar de filosofische geschiedenis van Descartes naar Spinoza. Voor meer informatie betreffende de audiotours en routes kunt u terecht op de website van Vrijheid van Amsterdam.

Het doel is tweevoudig. Enerzijds is de aanpassing van het straatbeeld bedoeld om meer bewustwording over ‘de wortels van onze vrijheid’ in te boezemen, anderzijds dienen de tegels ook ter uitnodiging om te reflecteren over de huidige stand van zaken en de toekomst. En dat alles tijdens het wandelen. 

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.