Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2006

Het goede, ware & schone: schrijver Tahar Ben Jelloun

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar

'Emigreren is bepaald geen reizen', aldus de Marokkaans-Franse schrijver Tahar Ben Jelloun. Het is vaak pure noodzaak. Jelloun, zelf emigrant, over de prijs van het weggaan en de schok die hij ervoer tijdens een bezoek van een islamitische school in Nederland.

‘Het woord weggaan is gewelddadig’, zegt Tahar Ben Jelloun. ‘Het is een ontworteling, een breuk met de aarde, met de familie, de traditie, de cultuur.’ De Marokkaans-Franse schrijver is kort in Nederland vanwege de vertaling van zijn nieuwste roman Partir, Weggaan in het Nederlands. Die begint poëtisch met in drugs gedoopte mijmeringen van Marokkanen in de kustplaats Tanger: Europa is de plek waar alles goed is, op slechts veertien kilometer van Marokko (‘De lange kifpijpen gaan van hand tot hand… ze wachten op het verschijnen van de eerste lichten in Spanje’). Al snel schakelt Jelloun over naar een rauw realisme: verkrachting, prostitutie, de overtocht naar Spanje.

‘Weggaan is bepaald geen reizen’, zegt de schrijver in de bibliotheek van zijn Amsterdamse hotel. ‘Bij reizen hoort de terugkeer. Maar in het idee van vertrekken zit het risico om niet terug te komen. Omdat iemand die vertrekt niet wil terugkeren naar zijn geboorteland, of omdat hij sterft buiten dat land. Dat idee is heel sterk aanwezig bij immigranten. De ballingen, de politieke vluchtelingen hebben een grote angst om te sterven, hun angst is om te sterven buiten hun land. Het is alsof ze een contract hebben met de aarde waar ze zijn geboren: ze moeten er vertrekken om te leven en naar terugkeren om zich te laten begraven.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.