Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2006

Confucius over de aardse deugden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Michel Dijkstra

In de turbulente Lente- en Herfstperiode verlangden veel Chinezen terug naar de mythische rijken van vroeger. Confusius wierp zich in die tijd op als hoeder van de antieke filosofie.

‘Met vijftien jaar was ik gericht op studie; met dertig stond ik stevig op mijn benen; met veertig twijfelde ik niet meer; met vijftig begreep ik de opdracht van de hemel; met zestig was het oor volgzaam; met zeventig volgde ik de wensen van mijn hart zonder over de schreef te gaan.’ Zo beschreef de Chinese wijsgeer Confucius (551 – 479 v. Chr.) zijn strijd met het leven. Deze uitspraak bevat zijn leer in een notendop: de mens moet levenslang streven naar begrip en volgzaamheid, tot hij uiteindelijk spontaan zijn hart kan volgen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.