Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2019

Moreel dilemma: Mag je vrouwen voortrekken?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Sommige gewilde beroepen worden vooral door mannen uitgeoefend. Mogen werkgevers ‘positief discrimineren’ om die scheefgroei te verminderen?

Ben je een man, wetenschapper, en geïnteresseerd in een baan aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE)? Dan ben je momenteel aan het verkeerde adres: tot eind dit jaar staan vacatures voor wetenschappelijk personeel aan de TUE slechts open voor vrouwen. Die maatregel heeft de universiteit ingeroepen vanwege de scheve genderbalans. Aan Nederlandse universiteiten schommelt het percentage vrouwelijke hoogleraren tussen 10 en 30, en de TUE bungelt onderaan.

Een algemeen aanvaard principe bij het opstellen van vacatures is het principe van gelijke kansen. In beginsel verdient elk individu een gelijke kans, en moet de sollicitatie op zijn merites worden beoordeeld. Oftewel: op basis van geschiktheid, en niet op basis van geslacht, huidskleur, afkomst, of seksuele voorkeur. Zulke kenmerken zijn niet relevant voor het uitoefenen van een functie, en zouden daarom geen rol moeten spelen in het selectieproces.

Werven op basis van geslacht is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan: voorkeursbeleid moet een hardnekkige achterstandspositie tegengaan. Zo is ook deze sollicitatiestop bedoeld: als extra zetje voor vrouwen om door het glazen plafond te breken. Maar valt die maatregel ook moreel te rechtvaardigen? Of is ‘positief discrimineren’ net zo verkeerd als andere vormen van discriminatie?
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.