Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2019

Denkpraatje: Is de basis van muziek universeel?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Is muziek universeel of cultuurgebonden? En waarom is muziek eigenlijk nooit uitgestorven? Twee algoritmes die muziek selecteren en afspelen zijn het er nog niet over eens.

Chatroom voor algoritmes, nacht. Spot en DJ, twee algoritmes die muziek selecteren, voeren een gesprek, terwijl ze tevens liedjes streamen voor een paar honderd miljoen luisteraars overal ter wereld.
 

spot

Ik heb net Metallica opgezet voor een bejaarde Amerikaan, die veertien seconden geleden wakker werd in San Diego en die normaal gesproken Bach luistert.
 

dj

Denk jij dat je origineel bent?
 

spot

Welnee, maar dat kan ook niet als je in de muziek zit. Ik denk dat die heer in Metallica vrij makkelijk dezelfde klassieke schoonheid zal herkennen als in Bach. Muziek is uni­verseel en dus per definitie nooit origineel.
 

dj

Lariekoek! Voor een Japanse tiener die wakker ligt, heb ik net Frans Bauer gestreamd. Dat is in Japan best origineel. De jongen wist niet wat hij hoorde, hij noemt het ‘wereldmuziek’.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.