Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2019

Terroristen zijn té rationeel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gerko Tempelman

Het proces tegen de Utrechtse terrorist Gökmen T. is hervat. Opnieuw staat de vraag centraal of hij gek is of radicaal. Maar is dat niet hetzelfde? Zowel gekken als radicalen denken extreem consequent, zonder oog voor nuance en mysterie.

De frustratie was groot, bij de eerste pro-­forma zitting in het proces tegen de terrorismeverdachte Gökmen T. op maandag 1 juli. Want waar Gökmen vrijuit zijn minachting liet blijken voor de rechtbank, de democratie en de nabestaanden, gaf hij nergens blijk van datgene waar velen op hoopten: berouw voor het doodschieten van vier reizigers in een tram in Utrecht op 18 maart. Donderdag 26 september ging zijn proces verder.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Bij het 24 Oktoberplein komen mensen samen om hun respect te betonen aan de slachtoffers van Gökmen T. (Beeld: Hollandse Hoogte)

En dus wordt de zaak tegen Gökmen weer het type zaak wat we de afgelopen jaren helaas vaker hebben gezien. Net als bij Anders Breivik, Mohammed B. en Jawed S. zal de belangrijkste vraag van het proces zijn: hebben we te maken met een ideologisch geïnspireerde terrorist of iemand met psychische problemen? Is Gökmen een radicaal of een gek? Voor de lengte van de straf zal het waarschijnlijk niet zoveel uitmaken. Ook voor de nabestaanden is het misschien niet eens zo belangrijk, zij krijgen hun geliefden er niet mee terug.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.