Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2019

Neem je verlangens niet té serieus

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Wat gebeurt er als je diepste wens vervuld wordt? Volgens de Russische regisseur Andrej Tarkovski is het antwoord op die vraag minder positief dan je zou verwachten.


Beeld: Eye

De film Stalker (1979) van de Russische regisseur Andrej Tarkovski begint met een citaat over de mysterieuze Zone, die op het eerste gezicht een normaal Russisch natuurgebied lijkt te zijn. Toch is er binnen het gebied iets vreemds aan de hand: er gelden bovennatuurlijke natuurwetten die niemand begrijpt en in het hart van de Zone bevindt zich een kamer waarin ieders diepste wens uit kan komen. Om te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen hier misbruik van maken, wordt het gebied te allen tijde streng beveiligd. Desondanks zijn er doorgewinterde gidsen – stalkers genaamd – die diepongelukkige mensen naar de kamer proberen te leiden. Stalker volgt een schrijver en een wetenschapper die aan deze gevaarlijke tocht beginnen en zich onderweg realiseren hoe moeilijk het is hun diepste wens te formuleren.Het magisch-realistische plot is typisch voor het werk van de Russische regisseur Andrej Tarkovksi, die zich vaak liet inspireren door theorieën en gedachte-experimenten uit de existentiefilosofie.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.