Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
12-08-2019

Gramsci's gevangenisschriftjes

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Antonio Gramsci was voordat hij gevangen werd gezet een parlementariër voor de Italiaanse communistische partij. Ondanks zijn kleine postuur, met een gebogen rug van de tuberculose uit zijn kindertijd, werd er wel naar hem geluisterd.

Gramsci verweet Mussolini dat het fascisme niet veel had opgeleverd. Een bezwaar dat hem duur kwam te staan, maar ook goed was voor zijn filosofische carrière.

‘Als Gramsci niet door Mussolini in de gevangenis was gezet, zou hij waarschijnlijk nooit zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. Hij was tot die tijd vooral bezig politiek te bedrijven en had daardoor weinig tijd om diepgravende filosofische analyses van de macht te schrijven. In de gevangenis had hij die tijd wel.’

Net als Karl Marx pleitte Gramsci voor een revolutie, om de heersende elite te onttronen. Maar waar Marx de nadruk legt op de economie, gaat het bij Gramsci om de cultuur.

‘Door het accent te leggen op de cultuur kon een nieuwe hegemonie ontstaan, kwamen veel neuzen dezelfde kant op te staan, en had de revolutie pas werkelijk kans van slagen. Die hegemonie moest overigens niet van bovenaf worden opgelegd, maar moest van onderaf tot stand komen. Iedereen kon daarbij een rol spelen, want ‘alle mensen zijn intellectuelen.’’

Lees verder over de gevangenisschriftjes van Gramsci in de recensie van Frank Meester, of maak kans op een gratis exemplaar van ‘Alle mensen zijn intellectuelen’! Stuur een mail naar filomag@veenmedia.nl o.v.v ‘Antonio Gramsci’. Winnaars ontvangen uiterlijk 27 augustus bericht.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.