Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 0/2000

Over wereldzin: een pleidooi voor retorica in het voortgezet onderwijs

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg

'Onderwijs wordt het thema van het komende decennium.' Deze voorspelling deed de Amerikaanse schrijver Tom Wolfe in een vraaggesprek met NRC-redacteur Pieter Steinz. En Wolfe kan het weten. Hij heeft altijd geschreven als een hedendaagse Zola, met de vinger aan de pols van de tijdgeest. Zo is The Bonfire of the Vanities (1987) ontstaan, waarin hij de greedy eighties portretteert. De vette jaren negentig heeft hij vastgelegd in A Man in Full (1998). Wolfe deed zijn ontboezeming tegen Steinz in de winter van 1999, toen hij bezig was met de journalistieke voorbereidingen voor 'een campusroman'. Inmiddels is dat boek van hem verschenen onder de titel I am Charlotte Simons (2004). Het speelt zich af op Dupont University, een fictieve universiteit, gemodelleerd naar Harvard, Yale en Princeton. Daar draait het campusleven draait om scoren - niet om het scoren van goede resultaten, maar scoren bij de andere sekse.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.