Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
28-06-2019

Weekendlijstje: Voetbal

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Janneke Adema

Vanmiddag spelen de oranjeleeuwinnen de kwartfinale van het WK tegen Italië. Nog nooit kwam de Nederlandse vrouwenploeg zo ver in deze competitie. Ter ere van deze prestatie gaat het weekendlijstje deze week over voetbal.

1. ‘Voetbalfilosoof’
Op de vooravond van het WK in 2014 interviewde Jeroen Hopster ex-profvoetballer Martine Prange. Zij speelde in Belgische en Turkse competities en begon een tweede loopbaan als filosoof. In 2013 startte zij een onderzoeksproject genaamd ‘van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal’ waar ze onderzocht wat vrouwenvoetbal kan betekenen in de maatschappij. Met filosofen als Kant en Nietzsche verdedigt ze het belang van conflicten en sport in de persoonlijke ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Weerstand in de maatschappij en op het veld maakt namelijk dat je jezelf meer kan ontwikkelen als mens, daarom moeten voetbalverenigingen op alle niveaus open staan voor mannen én vrouwen.

Lees verder over wat vrouwenvoetbal kan betekenen voor de samenleving in het interview met Prange (volledig toegankelijk voor leden).

2. Camus: ‘Het weinige dat ik over de moraal weet heb ik geleerd op het voetbalveld’
Ook de Franse filosoof Albert Camus is een voetballer geweest. ‘Het weinige dat ik over de moraal weet heb ik geleerd op het voetbalveld’ is een bekend citaat van hem, maar wat bedoelde hij ermee? Welke moraliteit is er te vinden bij voetbal? Als je de filosofie van Camus bekijkt begrijp je dat deze uitspraak eigenlijk volledig in lijn is met zijn filosofie. Het leven is absurd, er is geen verheven moraal waarop we onze normen kunnen baseren; je moet de moraal maken ín het spel.
 
Lees meer over de voetbalmoraal van Albert Camus.

3. Nathanja van den Heuvel: 'Ik ben een straatfilosoof’
Ter ere van het EK vrouwenvoetbal in 2017 SPRAK Florine Keus met filosoof Nathanja van den Heuvel. Van dan Heuvel dook in de wereld van het vouwenvoetbal en ontdekte dat de vrouwen zich constant vergelijken met de mannen. Voetbal is bikkelen, pijn lijden, en je moet je vooral niet te veel als een meisje gedragen. Maar mensen moeten ook weer niet denken dat ze te mannelijk zijn. De oranjevrouwen leken het boegbeeld van de emancipatie, maar lukt het ze wel om zich los te maken van oude stigma’s?
 
Lees verder over de emancipatie van de voetbalvrouwen (volledig toegankelijk voor leden).

4. Mark Theunissen: Waarom Amerikanen (nog) niet van voetbal houden
Voetbal is chaotisch, er is te weinig explosieve actie en het eindigt te vaak in gelijkspel. In dit korte essay uit Wijsgerig Perspectief ontdekt correspondent Mark Theunissen waarom Amerikanen niet van voetbal houden. Theunissen stelt dat de Amerikaanse afkeur voor voetbal – het wordt in de sports bars vaak als gay bestempeld – geworteld zit in hun koppige moraliteit. Volgens de American Dream kan je de top bereiken zolang je het goed doet, en zullen zij die slecht handelen worden bestraft. Dit duidelijke verschil tussen goed en kwaad uit zich niet op het voetbalveld, waar er niet altijd een duidelijke winnaar of verliezer is.
 
Lees verder over de Amerikaanse moraliteit in de sportwereld (volledig toegankelijk voor leden).

5. Column: Wereldbeker
Op het WK in 2018 deed zich een wonderlijke situatie voor. België speelde haar laatste wedstrijd in de groepsfase tegen Engeland. Ze zouden beiden sowieso doorgaan, dus het ging om wie de nummer 1 en wie de nummer 2 van groep G zouden worden. Maar de ploegen waren niet bepaald gemotiveerd om te winnen. De nummer 1 zou namelijk veel sterkere tegenstanders krijgen in de knock-out fase. Als gevolg hiervan probeerden beide ploegen de wedstrijd te verliezen. Slim of onsportief? Volgens de Belgische auteur Simon Jan Bellens vroeg de situatie om een filosofische beschouwing van het begrip ‘sportiviteit’.

Lees verder over wat authentiek sportsmanship nou eigenlijk inhoudt.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.