Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

Voorwoord: Palmbomen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Louis Hoeks
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Rond de eeuwwisseling maakte ik met mijn toenmalige vriendin een reis van drie maanden door Azië. Onze relatie stond onder zware druk en de trip moest ons nader tot elkaar brengen. We begonnen in Thailand, waar we na dagen vol hitte, gekibbel en een onrustige binnenlandse vlucht aankwamen op een tropisch eiland.

Eindelijk kon het grote genieten beginnen. Een helderblauwe zee, palmbomen, vers fruit en overal glimlachende Thai. Die avond liep ik met mijn vriendin over het strand, met mijn blote voeten in het zachte witte zand, terwijl de zon onderging. Zelden heb ik me zo ongelukkig gevoeld.

Het was me glashelder dat er geen toekomst meer was voor onze relatie en dat gevoel werd nog eens versterkt door de idyllische omgeving. Als ik hier niet blij werd met haar, waar dan wel? Volgens de Romeinse schrijver-filosoof Seneca proberen we op reis iets onmogelijks te doen: aan onszelf ontvluchten. In zijn tijd was reizen voor het plezier een elitaire bezigheid. Sinds de opkomst van het massatoerisme zijn dergelijke overpeinzingen voor iedereen relevant.

De vraag naar de zin en onzin van vakanties maakt deel uit van de worsteling van de moderne mens: een luxeprobleem, maar interessant omdat het veel zegt over wie we zijn. In de geest van Seneca doet filosoof en journalist Marc van Dijk daarom de prikkelende suggestie niet langer te vragen waarheen iemand op vakantie gaat, maar waar hij vandaan wil.

Met mijn Azië-reis is het goed gekomen. We besloten onze relatie te beëindigen en als vrienden verder te reizen. Dat werkte wonderwel, misschien omdat we de pretentie loslieten dat het tussen ons nog wat moest worden. Seneca zou het tevreden hebben aanschouwd. Volgens hem bestaat het ware geluk erin te accepteren wat er gebeurt.
Ik wens u een fijne zomervakantie en ben benieuwd met welke inzichten u terugkomt.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.