Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

Zonder mythe geen waarheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Simon
filosoof, publicist


Nietzsches ‘God is dood’ krijgt ons nu pas in de greep, betoogt filosoof Coen Simon. Nu de universele waarheid is verdwenen, beconcurreren zelfgeconstrueerde ‘waarheden’ elkaar op sociale media.


Tijdens het kijken van Vox Lux (2019) vroeg ik me voortdurend af op welke ware gebeurtenissen deze film van regisseur Brady Corbet was gebaseerd. Maar de aanslagen noch de popartiesten, de videoclips of de liedjes kon ik thuisbrengen. Toch verwijst de film die zichzelf ‘een portret van de eenentwintigste eeuw’ noemt, overduidelijk naar onze wereld. En precies dit ongefundeerde realisme legt de tijdgeest bloot: de wereld doet zich steeds meer voor als een matig uitgevoerde performance. Zo gek is dat niet: het meeste wat we vandaag de dag van de wereld zien, zien we door de bril van een gemonteerd filmpje. En ook al twijfelen we niet zelden aan de authenticiteit van onze gemedialiseerde bronnen, we nemen deze onzekerheid voor lief. Deze houding maakt dat zelfs de bloedige highschool shooting waarmee de film opent als even echt als klungelig wordt ervaren. 
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.