Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

Het universele verlangen naar een gouden tijdperk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Tom Buijtendorp


Tentoonstelling Middeleeuwse tuinen t/m 1 september 2019 te zien in het
Rijksmuseum van Oudheden Leiden © Getty’s Open Content Program.


Op drie continenten ging journalist Tom Buijtendorp op zoek naar de oermythe van het gelukzalig paradijs uit het bijbelboek Genesis. Dwalend tussen tempels, graftombes en moskeeën leerde hij er diepgaande levenslessen, die religies en levensbeschouwingen overstijgen.

De mens heeft de natuurlijke drang te willen weten waar hij vandaan komt. Historici pluizen stoffige archieven na, archeologen ploeteren in de grond en genetici brengen met engelengeduld de ontwikkeling van het menselijk DNA in kaart. Ook zinzoekers voelen zich aangetrokken tot het oerleven, hopend dat het in al zijn eenvoud kan laten zien wat onze ware aard is. De zoektocht is duizenden jaren terug begonnen met mythische verhalen, met als ultieme mythe het beeld van onze allereerste bakermat, toen alles nog goed was. Volgens verschillende tradities betrof het een gouden tijdperk, door anderen geconcretiseerd met beelden van een groen en vredig paradijs.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.