Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

Wie veel reist, wordt geen interessanter mens

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Niemand wil graag een ‘toerist’ zijn, en toch is bijna iedereen het. Hoe komt dat? Wat is de oorsprong van onze onweerstaanbare behoefte om erop uit te trekken? En komen we daar ooit van af?

In de lente is het vanwege de gunstige weersomstandigheden altijd relatief druk op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Maar in mei van dit jaar ging een foto de wereld rond die elke verbeelding tart: filevorming bij de top. De klimmers stonden op 8.848 meter hoogte in een rij die deed denken aan de drukte bij het Louvre of de toren van Pisa.

De foto was gemaakt door de bekende Nepalese klimmer Nirmal Purja. De circa tweehonderd mensen die hij op die zonnige voorjaarsdag voor zich moest dulden, zullen waarschijnlijk niet allemaal getrainde klimmers zijn geweest.

De Mount Everest is de laatste jaren van betekenis veranderd. De berg die ooit de ultieme uitdaging was voor sportievelingen die met ware doodsverachting het uiterste van zichzelf vergden, is een experience geworden die je kunt kopen. Voor vijftigduizend euro ga je met begeleiding naar de top. Een strijd tussen westerse aanbieders en lokale prijsvechters heeft ertoe geleid dat deze gewilde ervaring een massaproduct is geworden. Je zou bijna vergeten dat het bereiken van de top in fysieke zin nog steeds heel wat vereist – boven achtduizend meter stilstaan is alleen al vanwege de kou zeer riskant. Een Amerikaanse en een Indiase klimmer overleden in de drukte.

Wat is toerisme eigenlijk? Wat brengt mensen zover om massaal die levensgevaarlijke berg op te klimmen? Het eenzame gevecht met jezelf en met de elementen is veranderd in een wedloop met anderen, die je liever niet wilt zien. Die anderen bederven het welverdiende ongerepte uitzicht, het gevoel van vrijheid, de foto’s. Als toeristen ergens allergisch voor zijn, is het voor andere toeristen – en dat geldt niet alleen op de Mount Everest. Het is volgens filosoof en toerisme-expert Ruud Welten een wezenskenmerk van de toerist: een toerist wil zelf geen toerist zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.