Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

De islam verlicht, geloof je het zelf?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gerko Tempelman


Filosoof en theoloog Gerko Tempelman krijgt de vraag wekelijks: is de islam toe aan een verlichting? Hij analyseert vier totaal verschillende antwoorden op die vraag.


In de afgelopen jaren gaf ik vele cursussen over de filosofische traditie van de islam. Steevast kreeg ik de vraag: ‘Is de islam niet toe aan een verlichting?’ Een terechte vraag. Want het woord ‘verlichting’ lijkt veel in zich te hebben wat westerse culturen onderscheidt van islamitische. Scheiding van kerk en staat, rationaliteit, wetenschap en vrijheid van denken, het zijn typische verlichtingstermen, maar geen begrippen die vaak met islamitische culturen worden geassocieerd.

In dit stuk pak ik de handschoen op. Is de islam toe aan een verlichting? Verschillende perspectieven komen voorbij, die ik kritisch behandel. En passant sta ik stil bij wat die term ‘verlichting’ precies inhoudt, want daar hangt nogal wat van af.


Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.