Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

Recensie: Misleid door welbespraakte egoïsten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Door de domheid van het volk te gebruiken kunnen kwaadwillende dictators in het zadel komen, waarschuwde Plato al. De enige remedie is wijsheid.

Ook in Plato’s tijd zagen velen de democratie als de beste staatsvorm: het was de enige die een grote mate van vrijheid verzekerde. ‘Alle politieke stromingen zijn er toegestaan’, zegt Socrates in Plato’s Politeia, door Hans Warren en Mario Molengraaf schitterend vertaald onder de titel Het Bestel. Toch wijst Socrates, die in het boek alle gesprekken leidt, ook op de gevaren die een democratie met zich meedraagt. Socrates is van mening dat een democratische samenleving de perfecte voedingsbodem vormt voor een dictatuur. Sommige van zijn argumenten komen enigszins gedateerd en wereldvreemd over, maar andere kanttekeningen bij de democratie zijn nog altijd relevant.  

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.