Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
11-06-2019

‘Woede is een met pijn gepaard gaande drang naar wraakneming’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

In haar boek ‘Woede en vergeving’ vraagt de Amerikaanse rechtsfilosoof en ethicus Martha Nussbaum zich af wat woede inhoudt. Haar vertrekpunt is de definitie van Aristoteles:

‘een met pijn gepaard gaande drang naar een zich als zodanig voorgestelde wraakneming wegens een zich als zodanig voorgestelde geringschattende bewering door mensen die geen legitieme reden hebben om de persoon of een van de zijnen gering te schatten.’

Aristoteles benadrukt met deze formulering dat het voor deze emotie relevant is hoe de situatie wordt gezien vanuit het gezichtspunt van de woedende persoon, niet hoe de situatie werkelijk is. Volgens hem is het een ongewoon complexe emotie, omdat ze zowel pijn als genot behelst. Voor woede is causaal denken nodig en enig besef van goed en kwaad.
Volgens Nussbaum gaat woede niet altijd, maar wel heel vaak, over statuskrenking. En statuskrenking heeft een narcistische bijsmaak:  in plaats van je te richten op de laakbaarheid van de handeling als zodanig, focust de door statuswoede geobsedeerde persoon uitsluitend op zichzelf en zijn rang ten opzichte van anderen.
Opmerkelijk is dat mensen ook woedend kunnen worden als ze geprikkeld raken door onbezielde objecten, die naar alle waarschijnlijkheid niet laakbaar kunnen handelen.
Lees meer over wat Martha Nussbaum zei over woede 
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.