Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2019

Kweekvlees en onze verantwoordelijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Cor van der Weele

Als kweekvlees op de markt komt, hebben we dan de ethische verantwoordelijkheid om dat te verkiezen boven vlees? Zo ja, zouden we dat dan ook doen? Cor van der Weele onderzoekt de obstakels die ons verhinderen om voor een verantwoordelijke samenleving te kiezen.

We moeten minder vlees eten, daarvan zijn steeds meer mensen zich bewust. Maar als samenleving doen we het nog nauwelijks. Onze hoge vleesconsumptie daalde een tijdje licht, maar blijft nu alweer een aantal jaar min of meer gelijk. Méér vlees eten was iets dat we ons gemakkelijker lieten zeggen. Na de Tweede Wereldoorlog begon het vlees eten toe te nemen, actief gestimuleerd door de overheid (‘Vlees mevrouw, u weet wel waarom’). Tegen de akelige gevolgen van de steeds industriëler wordende vleesproductie voor dieren werd al in de jaren zestig protest aangetekend (Harrison 1964) en peulvruchten werden aanbevolen als een uitstekend alternatief (Lappé 1971). Maar naarmate de wereld rijker werd (en wordt), bleef (en blijft) de mondiale vleesconsumptie stijgen en de peulvruchtenconsumptie dalen. Ook plantaardige vleesimitaties kwamen niet echt van de grond; volgens veel consumenten leken ze gewoon niet genoeg op vlees.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.