Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2019

Filosofie en beeld: Niet-menselijke dieren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gijsje Heemskerk

Een bezoek aan de solotentoonstelling ‘Eaten by non-humans’ van Janis Rafa in het Centraal Museum in Utrecht.

De tentoonstelling begint in een kleine zaal, waar recht tegenover de ingang het eerste werk te zien is, de korte film ‘What Remains is a Wound Disembodied’. In de film verschijnen een aantal honden en twee mensen, ze bevinden zich op een desolate boerderij of vuilstortplaats. Na enkele minuten verwondt de vrouw zich. Je ziet niets, maar je hoort een plotselinge gil. In het volgende shot staan de honden bij de verwonde vrouw, om haar bij te staan, haar wonden uit te likken of misschien wel beide. Het is niet duidelijk of het een documentaire betreft of fictief is. Halverwege de film word ik mij bewust van de ruimte. Ik zie dat tegen de wanden achter en links van mij hoopjes zand en botten liggen. Het geeft een unheimisch gevoel. Ik begin me af te vragen: is dit zand afkomstig van de filmsetting? Zijn dat de overblijfselen van de honden uit de film? Bij nadere beschouwing zie ik dat het zand glinstert.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.