Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2019

Alicja Gescinska: ‘Om ons thuis te voelen hebben we muziek van buiten nodig’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maurice van Turnhout

Chopins nocturnes ontstijgen nationalisme, iedereen kan ­erin ‘thuiskomen’. Een gesprek met filosoof en schrijver ­Alicja Gescinska over thuis zijn in muziek – en in Europa.

Het Skype-scherm toont een uitsnede van een werk­kamer. Rechts een flardje boekenkast, links een stukje muur dat is behangen met een plantenmotief. Op de achtergrond klinken spelende kinderen.

Filosoof en schrijfster Alicja Gescinska zit achter haar bureau, thuis in het Vlaamse Beerse, gekleed in een blauwe trui met gele sterren erop. Een associatie met de Europese vlag dringt zich op, aangezien Gescinska kandidaat-Europarlementariër is voor de Vlaamse liberaal-democratische partij Open Vld. Bij het ter perse gaan van dit blad is nog onbekend of ze een zetel krijgt na de verkiezingen van eind mei. ‘Zelfs op een verkiesbare plek is het mogelijk dat je niet verkozen wordt,’ relativeert ze. ‘Voorbeelden genoeg.’ 

Tekst loopt door onder afbeelding.

Beeld: De Beeldredaktie / Tim Dirven

Drie jaar geleden won Gescinska de Vlaamse Debuutprijs voor haar roman Een soort van liefde, vorig jaar verscheen haar jongste essay Thuis in muziek. In haar werk pleit ze vóór socratische twijfel en tégen hokjesgeest.

Door haar liberale Europese kandidatuur krijgt Gescinska nu regelmatig het verwijt dat ze zichzelf in een hokje heeft geduwd. Dat is een misvatting, benadrukt ze: ‘De Europese liberale familie is zeer uitgebreid. Ze biedt onderdak aan een breed scala van politici, van links-emancipatoir tot rechts-economisch. Nu ik vaker met politici praat, valt me op dat je bij de liberalen het meest je authenticiteit kunt bewaren. Bij andere stromingen overheerst het groepsdenken. Van liberalen wordt soms laatdunkend gezegd dat ze slechts voor zichzelf denken, maar dat is volgens mij precies wat je als mens moet doen. Zelfstandig denken.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.