Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2019

Niet je land, maar je huis is je ‘thuis’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

‘Wonen’ is veel meer dan het verblijven in een aangename schuilplaats. Een huis zit vol verwijzingen die betekenis geven aan het leven. De ‘oikos’ of ‘het eigene’ is dus iets privés, niet iets collectiefs als ‘volk’ of ‘vaderland’, zoals Thierry Baudet suggereert.


Beeld: Maus Bullhorst

Mijn moeder maakte als negenjarig, Duits meisje mee hoe Engelse en Amerikaanse bommenwerpers de stad waarin ze woonde volledig verwoestten. De spaarzame keren dat ze erover vertelt, is de panische angst nog heel goed voelbaar. De schuilkelder schudde door de kracht van de bommen heen en weer, de muren scheurden en de ruimte vulde zich met stof en vuil. De mensen waren dicht op elkaar gepakt; kinderen en volwassenen huilden en schreeuwden. Boven hen wierpen de Halifax Mk III’s en de B-24’s (bijgenaamd de ‘Liberators’) tonnen aan bommen af, die de stad veranderden in een inferno.

We krijgen allemaal wel eens de vraag wat we meenemen als ons huis in brand zou staan. Bijna iedereen die zijn eigen levensverhaal koestert, antwoordt ‘het fotoalbum’, of een snuisterij met een bijzondere betekenis – en niet de nieuwe televisie met oledscherm. Als een huis afbrandt, met de gehele inboedel, gaat er meer verloren dan een onderkomen. Een leven gaat in vlammen op – zo voelen we dat. Toch kunnen we altijd weer opnieuw beginnen, vaak gesteund door een gemeenschap. Bij mijn moeder was alles wat die gemeenschap draagt, een hele stad, tot as en rommel gereduceerd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.