Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2019

De terugkeer van een gevaarlijk denker

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sjoerd de Jong

De Duitse jurist en politiek filosoof Carl Schmitt legitimeerde de dictatuur van de nazi’s en had een grote afkeer van het liberalisme en de waarden van de Verlichting. Toch is hij bezig aan een intellectuele comeback, bij links én rechts. Waar komt de aantrekkingskracht van deze conservatieve revolutionair toch vandaan?Er ist wieder da – en dat geldt niet alleen voor de man met de snor zelf, maar ook voor de enthousiaste Duitse denkers die hem inspireerden, of die hem hand en spandiensten verleenden. Heidegger natuurlijk, de door het Zijn benevelde denker wiens reputatie in Nederland nauwelijks is geschaad door het verschijnen van zijn Schwarze Hefte (Nagelaten Schriften), waarin hij blijk geeft van een metafysisch antisemitisme. Maar zelfs Oswald Spengler is weer in de mode, de pompeuze ondergangsdenker voor wie het nazisme vooral te volks was. En al werd de vertaling van De ondergang van het Avondland een dure flop, ook hij geniet nieuwe respectabiliteit. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.