Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2019

Historisch profiel Adam Smith: Denk aan jezelf, HELP een ander

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Eigenbelang en kapitalisme zijn geen vieze woorden voor Adam Smith. Als je ze in goede banen leidt, help je niet alleen jezelf vooruit, maar ook de maatschappij.

Een riant salaris verdienen of voor een non-profit organisatie werken? Lekker bankhangen of in de avonduren vrijwilligerswerk doen? De kroeg in met vrienden of je familie helpen met verhuizen? Zulke conflicten tussen eigenbelang en altruïsme fascineren de Schotse Verlichtingsdenker Adam Smith. De eerste zin van zijn eerste boek luidt: ‘Hoe egoïstisch men ook denkt dat mensen zijn, er is overduidelijk iets in hun wezen dat hen geïnteresseerd maakt in het lot van anderen.’ In zijn twee omvangrijke meesterwerken vindt hij uiteindelijk de oplossing voor de conflicten: als je goed begrijpt wat je eigenbelang is en dat nastreeft, help je niet alleen jezelf, maar ook de maatschappij. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.