Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2019

Voorwoord: Moraliseren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Louis Hoeks
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Als redactie van Filosofie Magazine willen we u steeds verrassen met nieuwe inzichten of andere perspectieven. Daarom blijven we het magazine vernieuwen. In dit nummer verwelkomen we twee columnisten: René ten Bos en Alicja Gescinska.

Ten Bos (1959) is voor veel filosofieliefhebbers een vertrouwd gezicht. Hij was de afgelopen twee jaar Denker des Vaderlands, tot hij op 1 april werd opgevolgd door Daan Roovers, voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

De in Twente geboren hoogleraar aan de Nijmeegse Radboud Universiteit is geen stoffige studeerkamergeleerde. Zijn denken is doorspekt met humor en op zijn armen heeft hij, als herinnering aan deze uitgestorven diersoort, twee Tasmaanse buidelwolven laten tatoeëren, zo blijkt uit een interview met hem op pagina 42.

Ten Bos besloot op zijn zesde, toen zijn tweejarige zusje overleed, filosoof te worden. Nog altijd vindt hij dat de wijsbegeerte troost kan bieden in absurde situaties. ‘Filosoferen is leren omgaan met dingen die doof voor je zijn.’

Ook de Vlaamse Alicja Gescinska (1981) is een veelzijdig denker. Zij ontvluchtte als zevenjarig meisje met haar ouders communistisch Polen. Die ervaring legde de basis voor haar politieke engagement. Gescinska maakte naam met haar pleidooi voor ‘positieve vrijheid’.
Vrijheid is voor haar meer dan de afwezigheid van een verbod. Positieve vrijheid draait om het vermogen van de mens om zijn eigen meester te zijn. Vorig jaar verscheen een prachtig werk van haar hand over de kracht van muziek.

Waar Ten Bos zijn onderwerpen dikwijls met de nodige humor benadert en stelt niet te willen moraliseren, vindt Gescinska dat laatste geen probleem. ‘Als je een kind opvoedt, dan moet je ook voortdurend moraliseren’, zei ze ooit.

Ten Bos, Gescinska en onze derde columniste, Stine Jensen, vormen samen een divers trio. Ik hoop dat u net zo enthousiast over hen raakt als ik.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.