Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2019

Verdriet maakt iets nieuws mogelijk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ben Schomakers

Denkers hebben altijd onthechtingsconstructies bedacht om verdriet te vermijden. Filosoof Ben Schomakers raadt dat af. Verdriet is in zijn ogen een weg van transformatie, een opening naar een nieuwe uitdrukking van onszelf.

We hebben het moeilijk met verdriet. En dat is nooit anders geweest. Soms is verdriet extreem en drijft het ons de grenzen van het leven over. Antigone, de verweesde dochter van Oedipus, wilde niet langer leven met de pijn om degenen die uit haar leven weg geroofd waren: haar vader, haar moeder, haar broers. Haar ziel was al met de doden, haar lichaam woonde nog op aarde. In de schaduw van de oorlogen van de afgelopen eeuw hebben vele overlevenden gewankeld in de leegte van de afwezigheid, en niet weinigen zijn alleen en moedeloos gevallen. Verlaten zijn, alleen zijn – de pijn die dat geeft is soms te zwaar.

Eigenlijk is verdriet altijd extreem. Elk verlies van iemand of ook iets – een project – waarvan we houden, ontregelt het leven, elk verlies dwingt ons tot herijking en antwoord, elk verlies dwingt ons ook tot afscheid. Verdriet is afscheid, en afscheid nemen doen we niet graag. We gaan iets missen, en dat is onaangenaam, verwarrend en vaak beschadigend en pijnlijk.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.