Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2019

Bert van den Bergh: ‘Depressie is een zwarte hond’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Depressie is een van grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Maar volgens filosoof en psycholoog Bert van den Bergh begrijpen we nog maar weinig van het fenomeen. Depressie is volgens hem geen stemmingsstoornis, maar een afstemmingsstoornis.


Illustraties: Jedi Noordegraaf

Onlangs werd de dochter van Bert van den Bergh zestien, en ze gaf een feestje – thema nineties. De psycholoog en filosoof verbaast zich over een tafereel dat zich daar afspeelde. ‘Het huis heeft een halfopen tussenetage. Een van de meiden ontdekte dat je vanaf die etage een mooie selfie kon maken, met de andere feestgangers op de benedenverdieping als achtergrond. Dat hebben meerdere meiden daarna nagedaan. Twee dagen later zag mijn dochter die selfies voorbijkomen op Instagram. Wat bleek? Niemand vermeldde haar feestje! Het ging uitsluitend om de zoveelste kans op een glorieus zelfportretje.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.