Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2019

‘Dus. Je. Moet. Handelen. Als. Een. Vrij. Mens.’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Eindredacteur Filosofie Magazine

Abd Al Malik is rapper, moslim, theatermaker en filosoof. De Fransman rapt tijdens het Holland Festival over geweld, de banlieue, maar ook over spiritualiteit, verzoening en menselijkheid. 


Beeld: Fabien Coste

Hij had zijn rap die avond voorgedragen zoals ieder Frans schoolkind poëzie declameert. Goed, het was sneller, heftiger; hypnotiserend. Poetryslam. Hij stond er als een bezwerende priester: rap over de straat, maar ook over gedichten van Baudelaire. Over de rellen in de Franse voorsteden. Rap over ras en racisme, over bidden tot God om te vragen om een goede oogst als hij uit stelen ging, over de liefde van zijn moeder (‘Mama, je maakte van ons armoedige flatje een kasteel’) en over een weg uit het getto.

Abd Al Malik had die avond in het Parijse Musée d’Orsay gedanst. Samen met vier zwarte dansers, mooie mannen met ontblote bovenlichamen. Ze bewogen en poseerden tussen de toeschouwers. En Malik rapte: ‘Ik hou van musea, maar ik er hou er niet van om een museaal object te worden.’ Hij was er op uitnodiging van het museum dat een veelbesproken expositie over het zwarte model had georganiseerd: Le modèle noir. De Géricault à Matisse.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.