Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2019

Historisch profiel Boëthius: Waarom de filosofie ons niet kan troosten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Een lange gevangenschap confronteert Boëthius, filosoof op het kruispunt van de Oudheid en de Middeleeuwen, met de oneerlijkheid van het bestaan. Kan de filosofie hem troosten?


Beeld: Hajo de Reiger

Zelfs toen Fortuna mij met klatergoud verwende,
was ik er op een dag bijna geweest.
Nu heeft een donderwolk haar valse grijns verborgen,
maar wordt mijn zinloos aards bestaan gerekt.
Hoezo succes? Uw lof, mijn vrienden, was voorbarig:
wie struikelt stond niet stevig op de grond.

Met deze klaagzang begint Boëthius, filosoof op het kruispunt van de Oudheid en de Middeleeuwen, zijn meesterwerk Troost in filosofie. Hij beschrijft hoe na deze klaagzang aan het hoofdeinde van zijn bed een vrouw verschijnt, de personificatie van de filosofie. Filosofie jaagt de muzen van de dichtkunst weg terwijl ze hen uitmaakt voor ‘podiumhoertjes’ en werpt zich op als enige die Boëthius echt kan helpen in deze tijd van diep verdriet. Zij probeert hem te laten zien dat waar geluk niet afhankelijk is van rijkdom en aanzien, en dat de wereld goed en rechtvaardig in elkaar zit. Maar hoe logisch haar redeneringen ook in elkaar zitten, Boëthius komt er steeds meer achter dat de al te redelijke Filosofie hem niet helemaal kan troosten.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.