Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2019

Landschapsstudies met nagel en duim

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Kunstenaar David Hockney maakt elke dag een tekening op zijn iPad, die hij naar zijn vrienden stuurt. Hij wil weten hoe afbeeldingen ons veranderen.

Als Van Gogh nu had geleefd, had hij waarschijnlijk zijn schetsen op een iPad gemaakt en naar zijn broer Theo gemaild, beweert de 81-jarige Britse kunstenaar David Hockney. Zelf stuurt hij sinds 2011 elke dag een boeket vers getekende bloemen naar zijn vrienden, dat hij ’s ochtends aan de keukentafel met de app Brushes schetst. Een aantal van deze iPad-tekeningen hangt nu uitvergroot in het Amsterdamse Van Gogh Museum, in een tentoonstelling die ook internationaal al veel aandacht heeft gekregen. Want natuurlijk is het indrukwekkend om oog in oog te staan met Hockneys beroemde metershoge olieverfschilderijen (die voor 90 miljoen pond worden geveild), maar eigenlijk zijn de bescheiden en speelse landschapstekeningen die hij op zijn iPad maakt een veel sterkere belichaming van de filosofie achter zijn werk.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.