Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2019

Postuum interview Aristoteles: 'Trump is overtuigend dankzij zijn schaamteloosheid’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Emma Cohen de Lara en Michiel Zonneveld

Hoe ontmasker je de retorische trucs van Donald Trump? Wij vroegen het aan de Griekse denker Aristoteles (384-322 v.Chr.), die het meesterwerk Over drogredenen schreef.

Wat vindt u van Trumps toespraken, zoals zijn State of the Union?
‘Ik ben erover te spreken. Het was een retorisch sterke toespraak. Wel is het goed om alert te zijn op de drogredeneringen die erin zitten. Zo noemt hij de muur aan de grens met Mexico noodzakelijk, omdat “muren werken en levens redden”.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk

Waarom zou dat een drogreden zijn?
‘Hij doet net alsof je met een muur automatisch levens redt. Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Het kan in het ene geval waar zijn, maar het geldt niet in het algemeen. Bijvoorbeeld niet voor de immigranten die hun leven in de waagschaal stellen in een poging toch binnen te komen. Dit is een accidentdrogreden; daarvan is sprake als de spreker zich beroept op een algemene regel, zonder rekening te houden met gerechtvaardigde uitzonderingen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.