Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2019

Historisch Profiel Camus: Verplaats je rotsblok met plezier

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Albert Camus

Volgens Albert Camus lijken wij allemaal op de absurde held Sisyphus, die veroordeeld was tot zinloze arbeid. Hoe we tegen onze eigen doelloosheid aankijken, bepalen we zelf.

De goden hadden Sisyphus veroordeeld om aan één stuk door een rotsblok naar de top van een berg te rollen, vanwaar de steen dan door zijn eigen gewicht weer naar beneden viel. Ze hadden, niet helemaal onterecht, gemeend dat er geen vreselijker straf bestaat dan nutteloos werk zonder hoop. Als je Homerus mag geloven, was Sisyphus de verstandigste en de bedachtzaamste mens op aarde. Volgens een andere overlevering was hij echter meer in voor het vak van bandiet. Ik zie niet in waarom dat met elkaar in tegenspraak zou zijn.

De meningen verschillen over de motieven die hem tot de nutteloze arbeider van de onderwereld hebben gemaakt. Men verwijt hem allereerst een wat lichtvaardige houding ten aanzien van de goden. Hij vertelde hun geheimen door. Aegina, de dochter van Asopus, werd door Jupiter ontvoerd. De vader was verbaasd over deze verdwijning en beklaagde zich erover bij Sisyphus. Die was op de hoogte van de ontvoering en bood Asopus aan te vertellen wat er was gebeurd, op voorwaarde dat die water zou geven aan de citadel van Korinthe. Hij verkoos de zegening van het water boven de bliksem uit de hemel. Hij werd daarvoor gestraft in de onderwereld. Homerus vertelt ons ook hoe Sisyphus de Dood had geketend. Pluto kon het niet aanzien dat zijn hele rijk er verlaten en stil bij lag. Hij stuurde de god van de oorlog eropaf, die de Dood bevrijdde uit de handen van zijn overwinnaar.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.