Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2019

Barthes was altijd verliefd

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Jannah Loontjens is bepaald niet voor het eerst verliefd, en toch gelooft ze opnieuw dat deze keer heel anders is. Roland Barthes beschrijft deze en andere illusies van verliefde uilskuikens.

Sommige mensen schijnen vrijwel nooit verliefd te worden. Dat kan een gemis zijn, maar ook een zegen. Mij heeft die dwaze geestestoestand juist behoorlijk vaak bedwelmd. Verliefdheid zou je een onvrijwillige vorm van intoxicatie kunnen noemen, een dronkenschap zonder nuttiging van enig stimulerend middel. Gratis, maar onbeheersbaar. Verliefdheid is een verstandsbegoocheling en misschien juist daarom wel het tegendeel van de filosoferende geest, die de dingen helder wil kunnen analyseren.

Dit neemt niet weg dat veel filosofen over de liefde hebben geschreven, over relaties, erotiek, trouw en ontrouw, maar Roland Barthes heeft als geen ander specifiek de verliefdheid in kaart gebracht. In zijn boek Uit de taal van een verliefde beschrijft Barthes fragmentarisch en obsessief, het in zichzelf mompelen van de verliefde imiterend, de verschillende kanten van deze bizarre zielsgesteldheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.