Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-03-2019

Klimaatpijn

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Vliegschaamte, landschapspijn, natuurrouw. Denker en programmamaker Evanne Nowak organiseert een sessie waarin ze nieuwe woorden introduceert voor een nieuwe tijd. Het is bijna een gezelschapsspel, dat ons doet inzien hoe de wereld is veranderd.   

Hoe ziet onze toekomst eruit? Wat betekent de opwarming van de aarde voor ons leven, dat van onze kinderen en van onze mede-aardbewoners? Psychologen die met het klimaat bezig zijn, suggereren dat we moeten leren rouwen om onze aarde. We moeten onder ogen zien wat er speelt, we moeten erom treuren, maar we mogen ons er niet door laten verlammen. Het is een proces, waar je misschien gelouterd uitkomt, net zoals de dood van een geliefde allereerst tot grote pijn leidt. Maar soms – lang niet altijd - kun je er ook kracht uit putten.

Dat kan ook met zo’n rouw om het klimaat. Ik sprak met verschillende mensen die hun verdriet beschreven, maar die de huidige crisis ook als wake up call zagen. Ze besloten te kiezen voor de dingen die er echt toe doen. Hun keuze voor een goed leven viel – niet toevallig – samen met een leven dat beter is voor het klimaat: minder spullen kopen, misschien wel geen vliegreizen meer maken. Het idee dat je dat doet voor het klimaat verleent er een extra glans aan.

Hoe kun je rouwen om het klimaat? En: hoe kun je beter onder ogen zien hoe onze wereld is veranderd?  Evanne Nowak, denker en programmamaker, ontwikkelde daarvoor een programma. Ze organiseert sessies waarin ze nieuwe woorden introduceert voor de nieuwe tijd: ‘onbehagenweer’ bijvoorbeeld, het weer waaraan je merkt dat er iets mis is met het klimaat.

Dit kun je ook zelf thuis doen. Dan wordt het bijna een gewoon gezelschapsspel. Alle deelnemers schrijven een woord op een kaartje. Het moet een term zijn die ze associëren met klimaatverandering. Wat goed werkt is als je woorden die de omgeving (landschap) beschrijven, verbindt met termen die je gevoel (pijn) aanduiden: ‘landschapspijn’, is zo’n nieuw woord.

Vervolgens buig je je met alle deelnemers over de woorden. Waarom heeft de eerste speler het word gekozen? Anderen geven ook hun associaties bij het woord. Of ze gaan in op het gevoel van de eerste speler. Als dat kleine onderzoekje is afgelopen, ga je verder met het volgende woord.

Hoe vreemder de woorden, zo merkte ik, hoe beter ze werken. Hoe minder vertrouwd de woorden, hoe beter je de aarde leert kennen die ons ook niet meer zo vertrouwd is. Zo kunnen we weer langzaam wereldbewoners worden, hoe lastig het op die wereld ook is.

Op donderdag 21 maart organiseert de ARTIS-Academie een avond in het ARTIS-Planetarium. Sprekers zijn Gustav Haan, Lisa Doeland en Wouter Kusters. De avond wordt gemodereerd door Evanne Nowak. Kijk hier voor meer informatie

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.