Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2019

Vrees niet, er is volop reden tot optimisme

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg

Wie het nieuws volgt, wordt dagelijks herinnerd aan de dreigende ondergang van de aarde. Maar wie zijn verstand durft te gebruiken, ontdekt dat onze belangrijkste grondstof – het menselijk brein – onuitputtelijk is. Dat maakt de toekomst een stuk minder duister.

Optimisme is een plicht, zei wetenschapsfilosoof Karl Popper, maar oef! – wat is het lastig om de toekomst enigszins zonnig in te zien. Dagelijks waarschuwen de media wat er op ons af komt. Extreem weer door de opwarming van de aarde, grondstoffen raken uitgeput, 10 miljard monden om te voeden in 2050.

Het lijken verschillende kwaden, maar allemaal wijzen ze in dezelfde richting: die van ons. Wij zijn de boosdoeners. Onlangs nog waarschuwde Trouw in een hoofdredactioneel commentaar ‘dat de mens roofbouw pleegt op de planeet en haar uithoudingsvermogen te zeer op de proef stelt’. Alleen als we op streng rantsoen gaan, valt er nog iets te redden. 

Wanneer deze redenering bekend klinkt, dan kan dat kloppen. Stanford-bioloog Paul Ehrlich luidde de alarmklok eind jaren zestig – hij vergeleek de mondiale bevolkingsgroei met woekerende kankergezwellen – en de Club van Rome deed dat in de jaren zeventig. Al decennia wijzen onheilsprofeten erop dat het vijf voor twaalf is. Doorgaan op de huidige voet – qua consumptie, bevolkingsgroei en CO2-uitstoot – is zelfmoord.  

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.