Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2019

Postuum interview Tocqueville: Meer gelijkheid maakt de democratie niet beter

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Menno Hurenkamp

De commissie-Remkes heeft advies uitgebracht over de toekomst van onze democratie. Wat vindt de Franse historicus Alexis de Tocqueville (1805-1859) daarvan, als schrijver van het standaardwerk Over de democratie in Amerika?

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk


Wat vindt u van de adviezen van de commissie-Remkes?
‘Tja, op de achterflap van het eindrapport Lage drempels, hoge Dijken schrijft de commissie over de toestand van de democratie: “Er is weliswaar geen sprake van een acuut probleem, maar wel van een urgent probleem.” Ik heb het nog even nagekeken in het woordenboek, maar “acuut” en “urgent” betekenen hetzelfde. Typisch, vindt u niet? Kent u het spreekwoord dat met een mooie hamer in de hand veel dingen op een spijker lijken? Uw commissie-Remkes lijkt het referendum een erg mooie hamer te vinden, net als de gekozen kabinetsformateur en het Constitutioneel Hof. Maar wat is nu precies de spijker? Zullen de mensen die nu ontevreden zijn over de democratie gelukkiger worden wanneer ze af en toe opeens aan het woord komen door een referendum? Ik denk dat dit soort procedurele oplossingen het wezen van de democratie miskent.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.