Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2019

Twee pakketjes in gesprek: Het volk is als een verwend kind

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Het volk bestaat uit ‘massamensen’ die nooit tevreden zijn, geen lijden kunnen verdragen en verslaafd zijn aan hun slachtofferrol. Of heeft het klagende volk een punt? Twee pakketjes zijn het er nog niet over eens.

Een bestelbusje in een grote stad, ochtend.
Twee pakketjes staan achter in een bestelbusje klaar om bezorgd te worden. Het zijn de laatste twee van deze rit. De bus is bijna leeg.

 

pakketje 1

Ik ben zo misselijk dat ik niet weet hoelang ik dit nog volhoud.
 

pakketje 2

Gevoeligheid voor wagenziekte is niet handig voor een pakketje.
 

pakketje 1

Ik heb geen wagenziekte, ik lijd aan deze cultuur. Ik walg van het systeem waar ik deel van uitmaak. Wij worden besteld, uit noodzaak of uit verveling. Maar we zijn nooit genoeg. De massamensen die ons bestellen, zijn als verwende kinderen. Ze zijn niet dankbaar voor wat ze krijgen. Hoogstens klagen ze over wat hun ontbreekt. Ze kunnen geen lijden verdragen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.