Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2019

Word wie je bent met Aristoteles

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Aristoteles’ Metafysica opende nieuwe wegen in de filosofie. In onze tijd biedt zijn mensbeeld een filosofisch fundament onder de populaire kreet ‘worden wie je bent’.

Aristoteles wordt geboren in 384 v.Chr., in wat nu het noorden van Griekenland is, maar toen tot Macedonië behoorde. Hij is nog jong als zijn vader sterft en hij geadopteerd wordt. Zijn adoptievader stuurt hem op zijn zeventiende naar de Academie in Athene, de school die Plato vier jaar daarvoor had opgericht. Dit blijkt een gouden greep; Aristoteles groeit uit tot een van de grootste filosofen ooit. Wat betreft filosofische invloed is alleen Plato zijn gelijke.

Aristoteles denkt diep na over abstracte thema’s als de aard van de werkelijkheid. Hij beargumenteert dat de wereld niet slechts bestaat uit willekeurig op elkaar botsende deeltjes, maar schrijft: ‘De natuur doet niets zonder doel.’ Ook mensen hebben een doel, dat in hun aard besloten ligt. We leven goed, denkt Aristoteles, wanneer we dat doel realiseren.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.