Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2019

Wantrouw politici als ze niet hypocriet zijn

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Volgens politiek denker Thomas Hobbes hoort hypocrisie bij elke vorm van politiek en is daar geheel niets kwalijks aan. Hobbes leert ons met andere ogen te kijken naar ‘draaiende’ politici.

Wij maken politici vaak uit voor hypocriet, en politici onderling doen dat trouwens net zo goed. Iemand betichten van hypocrisie is een effectieve manier om hem of haar als politiek tegenstander af te serveren. En het is vaak een stuk makkelijker dan ingaan op de argumenten van je rivaal. Een van de beroemdste voorbeelden uit de recente Nederlandse politieke geschiedenis: ‘U draait en u bent niet eerlijk’, zei Jan Peter Balkenende tegen Wouter Bos tijdens een radiodebat, waarmee hij hem handig wegzette als hypocriet. Vervolgens bleef het CDA Bos als hypocriete draaikont afschilderen. En met succes. Bos’ Partij van de Arbeid lag een straatlengte voor, maar uiteindelijk werd het CDA de grootste partij. Het is zo gemakkelijk, omdat iedereen weleens hypocriet is in de politiek. Als lid van een politieke partij of van de regering moet je nu eenmaal soms standpunten verdedigen waar je niet helemaal achter staat.

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Jenna Arts


Moeten we dan maar elke vorm van hypocrisie door de vingers zien in de politiek? De zeventiende-eeuwse Britse filosoof Thomas Hobbes zat in zijn tijd ook met deze vraag. Door verschillende vormen van hypocrisie van elkaar te onderscheiden wist hij de vraag te beantwoorden. Hebben wij in deze tijd nog iets aan Hobbes’ oplossing?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.