Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2019

Dominique Moïsi: 'Hoe kon het dat mijn vader doorging met leven?’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De vader van Dominique Moïsi overleefde een concentratiekamp. Zijn enige zoon blijft als politiek denker geloven in de mogelijkheid om een betere wereld te scheppen. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Daarvoor ontving de Fransman in Nederland de Spinozalens.

Dominique Moïsi: ‘159721. Dat was het getal op de arm van mijn vader. Een merkteken, een erfenis van zijn verblijf in Auschwitz. Met die cijfers heb ik leren tellen. Ik vroeg hem ook hoe het in het kamp was. Maar daar gaf hij geen antwoord op.

Je zou kunnen denken dat ik door de oorlogsjaren van mijn vader en moeder een moeilijke jeugd heb gehad. Maar dat was niet het geval. De liefde die ik van mijn ouders kreeg was heel groot. Waarschijnlijk ook omdat mijn geboorte een wonder voor hen was.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra


Mijn bestaan was onwaarschijnlijk en dus wonderbaarlijk omdat mijn ouders waren getrouwd in 1931, maar ze zouden hun eerste en enige kind pas vijftien jaar later krijgen. Na de oorlog, in 1946. Tussen die twee jaartallen lagen de verschrikkingen van het kamp – de tijd ook waarin de nazi’s hun medische experimenten met mijn vader deden. De kans dat hij zou terugkeren was erg klein: hij had in een konvooi naar Auschwitz van duizend man gezeten. In zulke konvooien overleefden gemiddeld maar vier man. Mijn vader behoorde tot die vier. En dan nog een kind krijgen!

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.