Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2019

Big Brother zit nu in onze broekzak

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lambert Teuwissen

Zeventig jaar geleden publiceerde George Orwell zijn verontrustende dystopie 1984. Het beklemmende verhaal waarin ‘Big Brother’ werd geïntroduceerd is actueler dan ooit.

Het telescreen was het meest repressieve instrument dat George Orwell kon bedenken voor zijn sciencefictionroman 1984. Een propagandascherm dat altijd aanstaat, waarmee de eigenaar tijdens het zenden kon worden bespied. ‘Je wist nooit op welk moment je bekeken werd. Je moest leven alsof elk geluid dat je maakte werd gehoord en elke beweging nauwlettend gevolgd.’ Wat zou Orwell van Apples behulpzame robot-assistent Siri gevonden hebben, die nu in talloze levens een bijna vanzelfsprekende aanwezigheid is?

Orwell had de excessen van imperialisme, stalinisme en fascisme voor ogen toen hij zijn boek voltooide in 1948, precies zeventig jaar geleden. Hij schetst hoe totalitaire regimes technologie misbruiken om burgers onder de duim te houden. De subtiele dictatuur van internetreuzen had hij niet kunnen voorspellen, maar 1984 kan net zo goed worden gelezen als een waarschuwing voor de gevaren van Facebook en Google als voor Poetin en Xi Jinping.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.