Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2019

Dit kunstwerk laat je met nieuwe ogen naar jezelf kijken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

‘Laten we het hebben over extimiteit’ is een van de eerste zinnen van het associatieve werk van filosoof Leon Heuts. Over waarom we niet op zoek moeten gaan naar onze eigen kern, en wat we dan beter wel kunnen doen.


Het Transparante Ik. Samengesteld door Griet Menschaert. Beeld: Peter Cox
Onderaan dit artikel vindt u de tekst 'Extimiteit' door Leon Heuts, onderdeel van de tentoonstelling 'Het Transparante Ik'. 


Op een witte muur wordt het uitvergrote gezicht van een oude vrouw geprojecteerd. Ernaast beweegt een digitale animatie van een jonge vrouw. In het midden van de twee hangt een scherm met daarop de gedachtestroom van een filosoof. Alle drie de werken zijn onderdeel van de tentoonstelling Het Transparante Ik, samengesteld door kunstenaar Griet Menschaert.

De gedachtestroom is die van filosoof Leon Heuts, tot mei 2018 hoofdredacteur van Filosofie Magazine en nu eigenaar van The Human Story, een bureau dat de grens tussen filosofie, kunst en technologie opzoekt. In het Amsterdamse cafe ’t Loosje vertelt hij over de inspiratie voor zijn kunstwerk, dat Extimiteit heet (deze tekst vindt u onderaan dit artikel, red.).

‘De tentoonstelling is geïnspireerd op de ideeën van de filosoof Byung-Chul Han, die waarschuwt dat we tegenwoordig te veel naar transparantie zoeken. We willen graag geloven dat als we maar transparant genoeg zijn, we kunnen ontdekken en laten zien wie we echt zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.