Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2006

Alain de Botton over de architectuur van het geluk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Patrick van IJzendoorn

Streven naar schoonheid mag weer in de architectuur. Na honderd jaar functionalisme beseffen architecten langzaam dat een houten vloer of een bloemenpatroon in de buitenmuur mensen gelukkiger maakt dan efficiënt bemeten slaapkamers. Een gesprek met Alain de Botton over de architectuur van het geluk.

De boekenkast van Alain de Botton (1969) zegt niet alleen iets over zijn belezenheid. In de huiskamer van zijn Londense woning wijst de Zwitsers-Engelse filosoof op het patroon van zijn bibliotheek. ‘De vakken waarin ze staan zijn even groot. Binnen de orde heerst de chaos, door al die boekenkaften met hun vele keuren. Deze balans is voor mij een vorm van schoonheid.’ In zijn zoektocht naar het antwoord op de vraag wat mensen gelukkig maakt, is de levensfilosoof bij de bouwkunst aanbeland – door Arthur Schopenhauer ooit omschreven als de laagste van alle kunsten. Volgens De Botton drukt de architectuur echter een belangrijk stempel op ons welbevinden: ‘Een slecht boek kan gemakkelijk worden genegeerd, maar het slopen van een onaangenaam gebouw kost veel meer moeite.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.