Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-12-2018

Weg met spijt

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
December is een maand van terugblikken, maar ook een maand van spijt. Hadden we dit jaar toch andere keuzes moeten maken? Weg met die gevoelens, is de tegendraadse boodschap van Nietzsche:

Weliswaar heeft hij het nooit letterlijk gezegd, maar een leven lang was Nietzsche op zoek naar het spijtloze leven. De belangrijkste sta-in-de-weg was in zijn ogen het christendom. Dat had de mens binnengeleid in een universum van schuld en boete – en inderdaad: bij nadere beschouwing blijken de tien geboden vooral verboden. Met zoveel taboes groeit ook de kans om te zondigen, mét uiteraard de bijbehorende schuldgevoelens als dit daadwerkelijk gebeurt.

Daarom moest volgens Nietzsche het christelijke idee van zonde en verlossing de prullenbak in. Zijn boodschap: leef zo dat er überhaupt niets te verlossen valt. Daartoe ontwikkelde hij in De vrolijke wetenschap (1882) een lakmoesproef:

Wat als een demon je op een dag influistert: ‘Dit leven, zoals je het thans leeft en geleefd hebt, zul je nog eens en nog ontelbare malen moeten leven; en er zal niets nieuws aan zijn, maar elke pijn en elke lust en elke gedachte en elke verzuchting en elk onuitsprekelijk kleine en grote van je leven moet terugkomen.

Nietzsche’s idee is dat het leven dragelijk genoeg moet zijn om het oneindig opnieuw te beleven. Staat dit idee u enorm tegen? Dan is het misschien tijd om 2019 radicaal anders te doen. Om u te helpen, ontwikkelde Nietzsche een ‘schaal van wederkeer’. Lees hier het volledige artikel (alleen toegankelijk voor leden).  

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.