Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
28-11-2018

Longlist Socratesbeker: dit zijn de 20 beste filosofieboeken van 2018

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.


Wat waren de beste filosofieboeken van het afgelopen jaar? De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar – in dit geval dus 2018 – verscheen.
 

De jury, bestaande uit Paul Cobben (emeritus-hoogleraar), Lianne Tijhaar (redacteur Filosofie Magazine), Mariska Jansen (publicist en journalist), Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden) en Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack), selecteerde uit 95 ingezonden boeken, 20 titels voor de longlist.
 
Tussen het historische hoge aantal inzendingen zijn dit jaar veel boeken opvallend urgent van karakter. Thema's betreffen de toekomst van de democratie, het veranderende hedendaagse mensbeeld en kloven in de samenleving. Daarnaast is er veel aandacht voor het euthanasie vraagstuk en de rol van religie en christelijke wortels in onze maatschappij.
 
 
 
In februari 2019 worden de 5 shortlist kandidaten bekend gemaakt en begin april 2019 zal de Socratesbeker worden uitgereikt aan de winnaar.

Bekijk hier de shortlist van de Socratesbeker 2018

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.