Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2018

Vader en zoon over geboorte, verlies en een nieuw begin

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Hoe is het om een kind te verwachten als je een kind hebt verloren? Vader Paul en zoon Wout van Tongeren over verwachting, geboorte en het kerstkind – en wat dat alles zegt over wie wij zijn.

Er was een jaar verstreken sinds Leen was overleden, de kleinzoon van Paul van Tongeren. De filosoof stond voor diens graf en realiseerde zich dat het jongetje in zijn verbeelding een jaar ouder was geworden. Dat was de eerste schok, zegt hij. Een soort na-ijlen misschien? Maar voor zijn schoondochter Jeanita was het vanzelfsprekend dat haar zoon ook als 18-jarige nog in hun midden zou zijn. Dat was de tweede schok, zegt Van Tongeren. Dat het nooit op zou houden. Dat Leen weleens mee zou kunnen blijven groeien.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

 

Het was kortgeleden dat hij zo voor het graf van zijn kleinzoon stond, zegt emeritus hoogleraar filosofie Paul van Tongeren in een gesprek met zijn zoon Wout – ook filosoof, en dramaturg en vader van Leen. We zitten in een café in Amsterdam-Noord, niet ver van het huis van Wout van Tongeren. Het valt op: vader en zoon lijken op elkaar, niet alleen uiterlijk, maar vooral ook in hun precieze, onderzoekende manier van formuleren. Ze spreken over Leen, maar ook over de nieuwe zwangerschap van Wouts vrouw. Wat betekent het voor een mens om een kind te verliezen? Maar ook: wat betekent het om te wachten op iets dat komt, op een wezen dat – zoals Paul van Tongeren zegt – vóór alles pure mogelijkheid is? Zegt die verwachting misschien nog meer, over onze omgang met anderen en onszelf?

In hun filosofische dialoog corrigeren ze eerder zichzelf dan elkaar. De een helpt de ander om verder te denken. Maar aan het eind is er een verschil van inzicht waar ze niet uit komen. Ze beloven elkaar er verder over te praten. De kwestie is: is het verhaal over de geboorte dat zij vertellen een typisch kerstverhaal? Volgens de vader wel. ‘Het kerstkind laat de paradox van de geboorte en ook van ons leven zien. Het kind is geboren in de meest ellendige omstandigheden; het wordt gekruisigd, maar toch draagt het als nieuw begin de belofte in zich van een beter leven. Het is louter mogelijkheid.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.