Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2018

Christine Cayol: 'Probeer te leven als een Chinees kalligraaf'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

In China besteedt de kalligraaf uren aan de voorbereiding, aan ontspanning van lichaam en geest. Om daarna in één seconde een meesterlijke kalligrafie te maken. Filosoof Christine Cayol vindt het een voorbeeld van een goede omgang met de tijd.

We dalen haastig af in de net geopende Noord/Zuidlijn, op weg naar het Centraal Station in Amsterdam, waar de Thalys naar Parijs wacht. Als alles meezit, weet ik, halen we de trein net.

Onderweg checken we op mijn telefoon nog een keer op welk perron de trein vertrekt. Maar de app meldt dat de trein niet rijdt.

De afspraak van Christine Cayol, om 19.00 uur in Parijs, zal ze zeker missen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Mieke Meesen


Vlak daarvoor hadden we genoten van een lunch in restaurant Rijks, waar het voorgerecht op een boomstammetje werd geserveerd. Dat is typisch Aziatisch, zei mijn Franse tafelgenoot Cayol, die vlakbij de Verboden Stad in Beijing een internationaal cultureel centrum runt. Zelf woont de filosoof ook in de hoofdstad van China, al is ze ook nog regelmatig in haar geboorteland Frankrijk.

We hadden net voldoende tijd voor de maaltijd, en voor een gesprek, maar er was voortdurend een gehaast gevoel. Vanwege die wachtende trein die niet zou komen.

Tijdens de maaltijd hadden we het over Cayols nieuwe boek: Waarom de Chinezen de tijd mee hebben. Hoe tijd je beste vriend kan worden. De eerste, voor de hand liggende vraag: hoe zou een Chinees het dan aanpakken als die zo weinig tijd heeft voor een afspraak?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.