Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2018

Waarom we de huisdieren van AI zullen worden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Stilletjes grijpt AI al de macht. Misschien is dat helemaal niet zo erg, zegt de Engelse schrijver en hoogleraar Susan Blackmore.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra


Wat kan ik weten?
‘Als je meer weet van artificiële intelligentie (AI), dan is er reden voor grote ongerustheid. En daarvoor hebben we Darwin nodig. Stel, er is een wezentje, wat het ook moge zijn, dat zichzelf eindeloos reproduceert, waarbij kleine variaties optreden, en stel, er is tegelijkertijd een overlevingsstrijd gaande, dan zal de volgende generatie van die wezentjes iets beter aangepast zijn aan zijn omgeving. Darwin zag het in de biologie gebeuren, maar ditzelfde principe kan overal optreden. Richard Dawkins liet in zijn boek The Selfish Gene zien dat het net zo goed voor cultuur opgaat. Al die woorden die ik nu tegen je zeg heb ik me door imitatie eigen gemaakt toen ik een baby was. In de geschiedenis van de mensheid zijn er ongelooflijk veel woorden en klanken door mensen in de mond genomen, toch hebben slechts de beste het overleefd. Die gebruiken we nu nog. En dat geldt voor alle dingen om ons heen – de tafels, de stoelen, jouw telefoon, deze kandelaar – die zijn geëvolueerd. Mensen hebben eindeloos veel ideeën, liedjes, woorden enzovoort van elkaar gekopieerd en daar iets op gevarieerd, en slechts sommige van die variaties hebben het overleefd, omdat ze beter werkten dan andere. En daardoor zijn uit al die ideeën, woorden, tafels en kandelaars slechts de voorwerpen die zich nu om ons heen bevinden geselecteerd. In de biologie gaat het om genen die zich reproduceren, in de cultuur heeft Dawkins dit memen genoemd, en volgens mij is er nu een derde niveau van evolutie gaande, dat van de temen. Wij hebben namelijk machines gemaakt die digitale informatie kopiëren, waarbij variatie optreedt en die ook weer geselecteerd wordt. We hebben ze de cloud gegeven, miljoenen servers die overal op de wereld staan. Wij denken dat we het voor onszelf hebben gedaan, maar tegelijkertijd maakt AI er gebruik van. We hebben een derde niveau van evolutie in gang gezet.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.