Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2018

Postuum interview Foucault: 'Dit meldpunt kadert de verwarde mens in’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ruben Endendijk

Er komt een landelijk telefoonnummer voor klachten over verwarde personen. Michel Foucault, filosoof van de waanzin, vindt dat een verontrustende ontwikkeling.

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk


Wat vindt u ervan dat burgers verward gedrag straks makkelijker kunnen melden?
‘In de eerste plaats vind ik een dergelijk meldpunt een kras voorbeeld van de neiging van de staat om individueel menselijk gedrag te classificeren, te criminaliseren en te pathologiseren. Wat mij daarbij nog meer zorgen baart is dat de overheid haar burgers actief inzet om verward gedrag te signaleren en te melden. Het is niet enkel de staat die bepaalt wie verward is of niet – nee, zijn burgers worden, om het gekscherend te zeggen, gebruikt als mobiele panoptica. Het is precies deze dimensie van een controlerende en disciplinerende staat die in mijn oeuvre centraal staat. Nieuw voor mij is dat burgers steeds vaker actief worden ingeschakeld binnen deze controlerende mechanismen. Denk bijvoorbeeld ook aan een fenomeen als de buurtwacht.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.