Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-11-2018

Zorgrobot Alice als middel tegen eenzaamheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
In de documentaire ‘Ik ben Alice’ krijgen eenzame ouderen een zorgrobot in huis, genaamd Alice. Maar kan Alice een oplossing bieden voor tekorten en bezuinigingen in de ouderenzorg? Kan ze misschien zelfs vriendschap en liefde brengen? Filosoof Martijntje Smits onderzoekt het in een moderne versie van Plato’s Symposium.

In dit Symposium komen zes mensen bijeen in de foyer van een bioscoop. Ze hebben net de documentaire ‘Ik ben Alice’ gezien, en de meningen lopen sterk uiteen. Eén van die mensen, de ethicus Kathleen, denkt dat zorgrobots nooit echte vrienden kunnen worden:

Een machine heeft geen hart. Geen emoties. Geen subjectiviteit. Dus er is geen sprake van wederkerigheid in haar relatie met de vrouwen uit de film. Alice en haar algoritmes kunnen alleen maar een paar typische uitdrukkingen van liefdevolle aandacht simuleren. Maar wederkerigheid van gevoelens is essentieel voor liefde en vriendschap. Dat zei Aristoteles lang geleden al, in zijn Ethica Nicomachea. Daarom kunnen we volgens hem geen menselijke vriendschap hebben met dingen en dieren, en ook niet met onwillige mensen.

Johan, een robotingenieur, ziet het probleem niet:

Waarom zou je het onderwerp onnodig moeilijk maken? Zie je dan niet dat het gewoon een praktisch vraagstuk is? Het probleem van de liefde – of het gebrek daaraan – kan naar tevredenheid worden opgelost. Zou het niet ontzettend harteloos zijn als we eenzame mensen níét zouden helpen met de middelen die we hebben?

Ook een liefdesfilosoof, een sociaal constructivist en een acteur mengen zich in het gesprek. Lees hier wat zij over zorgrobots denken (volledig toegankelijk voor leden), of bestel onze special ‘Liefde, Seks en Wijsheid’.
                                                                                                    
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.