Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-11-2018

Het wapen tegen angst zit in je hoofd

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Kan filosofie helpen als je in de gevangenis zit? In deel drie van de serie ‘Filosoferen achter tralies’ lezen gedetineerden een tekst van filosoof Bertrand Russell, en filosoferen ze over het overwinnen van hun angsten.

De gedetineerden lezen een fragment uit het boek De verovering van het geluk, waarin Russell stelt dat je niet moet weglopen voor je angsten. Maar weglopen voor je angst is makkelijker dan je angst onder ogen te zien:

Gedetineerde Stefan (33) veert op. Zijn grootste angst is dat hij onterecht ziek wordt verklaard door een deskundige. Dat is hem al eerder overkomen. Hij is onlangs opgepakt en moet nu waarschijnlijk weer in therapie bij een psycholoog. ‘Straks gebeurt alles opnieuw. En dan zeg jij me dat ik mijn angst maar onder ogen moet komen en in een kliniek moet gaan zitten?’

Er ontstaat onrust in de groep. Cursusleider Knut probeert de cursisten gerust te stellen. Volgens hem probeert Russell te zeggen dat je je niet bij je angst moet neerleggen, maar er juist over na moet blijven denken.

Maar Stefan wil er niet meer over nadenken. Hij wordt gek van zijn gedachten. ‘Ik kijk niet meer vreemd op als ik in een film zie dat iemand ziek wordt, zijn huis in de fik steekt en zijn familie vermoordt. Ik heb dat soort gedachten nu ook.’

De groep reageert geschrokken. Ook Jay, Milan en Charif voegen zich in het gesprek. Lees hier de rest van het artikel (volledig toegankelijk voor leden).
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.